Året som gikk på DNS

2013 er snart omme, og vi tar et tilbakeblikk på teateråret som har vært.

4. januar: I den helt spesielle oppsettningen Kvinner som bruker sin stemme, ble publikum invitert inn i alle kriker og kroker på teatret i et ekstraordinært prosjekt for å markere Stemmerettsjubileet. Tekstene som ble fremført var ved Cecilie Løveid, Olaug Nilssen, Maria Tryti Vennerød, Marit Tusvik og Ane Skumsvoll.  Prosjekter ble ledet av Madeleine Røn Juul og Mette Brantzeg.  En stor gruppe skuespillere og andre medarbeidere var i sving og sørget for at det vandrende publikummet fikk møte  Camilla Collett, Fernanda Nissen, Gina Krog, Frederikke Qvam, Zille Gad, månen, en rosablogger, en diva, en puppedame, og mange flere.

«Det er ikke kvinneretten som seirer. Det er menneskeretten!»
Fernanda Nissen (Ragnhild Gudbrandsen)

Bilde fra lansering av "Kvinner som bruker sin stemme".

Bilde fra lansering av «Kvinner som bruker sin stemme».

8. januar:  Forsettelse av suksessen fra året før, Førstereis med Helge Jordal alene på scenen i Teaterkjelleren. Morten Lorentzens tekst fortalte  om femten år gamle Martin som rømmer fra et guttehjem, mønstrer på under falskt navn og legger ut på sin Førstereis.

«Eg ska komme tebake og hente deg, eg lovar!»

Helge Jordal

foerstereis

12. januar: Norges nye regitalent Sigrid Strøm Reibo og komponisten Simon Revholt tok i bruk nykomponert musikk og en klassisk trio for å vise oss Ibsens Et dukkehjem, i  en overraskende og uventet versjon. En musikalsk trio (Herborg Rundberg på piano, Senja Hawken på  fiolin og Siri Hilmen på cello) var tilstede  på scenen og ble integrert  i handlingen. Siren Jørgensen spilte rollen som Nora, mens Frode Winther spilte Torvald Helmer.

 «Jeg tror at jeg er først og fremst et menneske, jeg, likså vel som du, – eller iallfall at jeg skal forsøke på å bli det.»

Nora (Siren Jørgensen)

dukkehjem

19. januar: ”En melankolsk lykkepille” i regi av anerkjente og kritikerroste Petter Næss  hadde Norgespremiere på Lille Scene. Mørketid av den engelske forfatteren Rebecca Lenkiewicz er er et morsomt og overberuset familiedrama om kjærlighet og tap. På rollelisten fant vi blant andre Gerald Pettersen, Ellen Birgitte Winther og Ragnhild Hiortøy.

«Du er den nydeligste idioten jeg noen gang har sett.»

Patrick (Gerald Pettersen)

moerketid

8. februar: Pippi Langstrømpe flyttet inn på Store Scene. Katrine Dale spilte tittelrolleni Astrid Lindgrens familieklassiker, mens regien var ved Hilde Sol Erdal. Små og store publikummere lot seg fryde av Pippis ville krumspring. Både politikonstabler, tyver, Fru Prysselius, skolelæreren og naboer i kaffeslabberas fikk merke at Pippi slettes ikke er noen helt vanlig jente!

«Den som er veldig sterk må også være veldig snill.»

Pippi Langstrømpe (Katrine Dale)

pippi

7. mars: Stykket Shakespeares samlede verker (lett forkortet) har premiere på Voss kulturhus ør det har premiere i Teaterkjelleren på DNS 11. mars.  Frode Bjorøy, Eirik del Barco Soleglad og Frode Winther brøytet deg gjennom alle Shakespeares stykker på rundt to timer, og ga oss mye annen moro underveis. Regien var ved Pål Rønning.

«William Shakespeare giftet seg med Anne Hathaway. Det er vel hun som spiller i Les Misérables, er det ikke?»

Eirik del Barco Soleglad

samlede

8. mars: Kalenderpikene hadde premiere på Store Scene. Stykket er skrevet av Tim Firth, og regien var ved Johan Huldt. Marianne Nielsen og Ane Skumsvoll spilte rollene som Annie og Chris, to kvinner som bor på et lite tettsted i Yorkshire Dales i England, hvor deres stille liv blir fullstendig snudd på hodet når Annies ektemann John (Bjørn Willberg Andersen) dør av leukemi. Kvinnene ønsker å samle inn noen penger til en ny sofa til det lokale sykehuset, og de tar i bruk nokså ukonvensjonelle metoder for å nå sine mål.

«Blomstene i Yorkshire er som kvinnene i Yorkshire. Hver del av modningsfasen har sitt særpreg. Men det er den siste fasen som er den aller vakreste.»

John (Bjørn Willberg Andersen)

kalenderpikene

24. mai: Festspillpremiere på klassikeren  Måken av Anton P. Tsjekhov,  i regi av prisbelønte Anne-Karen Hytten, med scenografi av Heddaprisvinner Milja Salovaara. Dette er kanskje en av litteraturhistoriens mest gjennomsiktige tekster om hva det vil si å leve. På rollelisten sto blant andre Audun Sandem, Reny M. G. Folgerø, Ragnhild Gudbrandsen, Bjørn Willberg Andersen, Siren Jørgensen og Karl Bomann-Larsen.

«Jeg sørger over livet mitt. Jeg er ulykkelig»

Masha (Siren Jørgensen).

Maaken21

25. mai: Verdenspremiere på meet me av Liv Heløe. Cecilie Askeland Mosli debutete  som regissør på DNS, med  stykket som omhandler hverdagen til mange asylsøkere i Norge. Sulekha Ali Omar, Milad Farokh og Stian Isaksen sto på scenen.

«Everyne can see from 100 meters away; that guy is an «asylsøker» You stink!»

La`lia (Sulekha Ali Omar)

mmetme

7. september: Dyveke, av vår egen Stig Amdam, har premiere på Store Scene. På en dans i Bergens Rådstue i 1509 møtte den unge kronprins Christian den bråvakre Dyveke, en torgkones datter. Denne dansen kostet ham tre riker: Norge, Sverige og Danmark. Regien var ved Svein Sturla Hungnes. På scenen sto blant andre Frode Bjorøy, Julia Bache-Wiig, Wenche Kvamme og Audun Sandem.

«Jeg kjenner menn. For oss kvinner er det bare to veier til makt og trygghet. Skjønnheten de vil beseire, og hesligheten de frykter.»
Sigbrit (Wenche Kvamme)

dyveke

14. september: Premiere på Anne Franks Dagbok i Teaterkjelleren. I den krevende tittelrollen som jødisk ungjente i dekning under andre verdenskrig møtte vi Ine Marie Wilmann. Regien var ved veteranen Ola B. Johannessen. Oppsetningen fikk mange virkelig gode anmeldelser.

«Tiden leger alle sår.»
Anne Frank (Ine Marie Wilmann)

Anne-Frank

5. oktober: Historien om Robin Hood og hans gjeng av fredløse ble en av høstens store satsinger på Store Scene. Robin Hoods Hjerte er en unik og utrolig spennende forestilling som blir regissert av den islandske stjerneregissøren Gisli Ørn Gardarsson. Forestillingen er utviklet i samarbeid med Royal Shakespeare Company i London og har høstet strålende kritikker. I noen av rollene møtte vi Kristoffer Sagmo Aalberg, Ingvild Holthe Bygdnes og Eirik del Barco Soleglad.

«Med kvinnfolk blir det storm i mannehjertet. Denne skogen er vår borg. Du må gjøre hjertet ditt til en borg også.»
Robin Hood (Kristoffer Sagmo Aalberg)

robin3

9. november: Det var duket for premiere med Ragnhild Gudbrandsen alene på scenen i forestillingen Lilli Valentin på Store Scene. Dette er historien om hverdagsmennesket Lilli fra Bergen som velger å gjøre opprør. Regi var ved Anne-Karen Hytten.

«Jeg har alltid sagt at når bare ungene blir store, så går jeg fra ham. Men da de ble store, var det ikke noe sted å gå.»

Lilli Valentin (Ragnhild Gudbrandsen)Valentin25

30. november: Årets siste premiere fant sted på Lille Scene. DNS innfører et nytt konsept kalt LilleLAB. I den første oppsetningen står tre Diktatorfruer i fokus. Tre diktatorfruer fra ulike deler av verden er samlet i et rom, og er prisgitt en simultantolk for å kunne kommunisere. De fire forbereder seg til en pressekonferanse i forbindelse med en dokumentarfilm om disse mektige kvinnenes liv. Suksessregissøren PetterNæss (som sto bak Mørketid) er instruktør for det helt spesielle prosjektet. På scenen står Wenche Kvamme, Rhine Skaanes, Sissel Ingri Tank-Nielsen og Eirik del Barco Soleglad. Der finner du dem etter nyttår også!

«Churchill ringte Stalin neste morgen og sa, «Jeg er redd for at jeg pratet mye tull i går, muligens fornærmet jeg deg også, kjære Stalin?» «Ikke vær redd, svarte Stalin, bortsett fra oss to var bare tolken der, og han fikk jeg skutt i dag tidlig.»
Margot Honecker (Wenche Kvamme)

slide-1

DNS ønsker alle en riktig god jul og ønsker samtidig velkommen til et nytt teaterår i 2014!

– Ane Berentsen

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s